domácí pečené pamlsky
I pro činčilky se dají péct zdravé pamlsky. Zde najdete recept:
Potřebné ingredience:
1 hrnek - peletek
1,5 - 2 hrnky vody (dle bobtnavosti peletek)
sušené bylinky (šalvěj, máta, heřmánek, chrpa, kopřiva, pampeliška, ibišek, levandule, okvětní lístky slunečnice, petržel, lístky růží )
další možné přísady: kustovice čínská, sušené ovoce BIO (neslazené, nesířené), ovesné vločky, nastrouhaná mrkev na jemno, rozmačkané čerstvé šípky nebo sušené rozemleté, dýňová dužina, atd.
Můžete přidat i Rodicare instant. Dostane to zelenější barvičku a bude to jinak vonět
Postup:
Peletky zalejeme vodou. Necháme je nabobtnat do příslušné kaše. Správnou konzistenci poznáme tak, že hroudička z ní vytvořená drží pohromadě a nesype se.
Pokud jsou
peletky již rozmělněné, nasypeme do nich ostatní ingredience. Bylinky, ovesné vločky a další. Já dávám od
každého něco, pěkně se to rozloží v později rozválené hmotě, a každý pamlsek je
tak jedinečný.
Až mám
smíchané veškeré ingredience, těsto z misky vyklopím na pečící papír.
Druhým pečícím papírem těsto přikryji a rozválím válečkem. Pokud je těsto hodně vodnaté tak pozor, aby se pečící papír netrhal.
Z vyválené placky můžeme vykrajovat pomocí formiček na
cukroví různé tvary, nebo celou rozválenou hmotu upečeme a následně
natrháme na menší kousky. Pamlsky sušíme v troubě na 100°C okolo 10 -
15 minut. Můžeme samozřejmě teplotu přidat a čas zkrátit, nebo naopak.
Pouze hlídejte, aby pamlsky nebyly spálené.
Věřím, že pamlsky doma
vyrobené budou chutnat stejně vašim myškám, jako těm mým. Pamlsky
mají velké plusy: víte z čeho jste je upekly, jsou tvrdší, takže si na
nich činčilky krásně brousí zoubky a mají je celkově jako hračku. Je pěkné je
pozorovat, jak se o každý pamlsek předbíhají. Ještě podotýkám v kuchyni je z toho pěkný čurbes :)
Tak pečení ahoooj
autor článku:
CHS Činčilky od Kristýny Chybové